Förslagen om en återgång till en restriktiv sjukförsäkring som presenterades i våras är djupt oroande. Ett införande av den så kallade stupstocken då man blir utförsäkrad efter ett års sjukskrivning skulle drabba cancerpatienter särskilt hårt. Det måste vara medicinska behov och inte datumgränser som styr rätten till ekonomisk ersättning under perioden man är sjuk, skriver Sjukhusläkarna och Svensk Onkologisk Förening i en debattartikel.
– Vi sjukhusläkare ser med stor oro på utredningens förslag om att återinföra en stupstock, där patienter med symptom som förhindrar återgång i arbete längre tid än ett år kommer att drabbas särskilt hårt om förslaget införs, säger Elin Karlsson ordförande Sjukhusläkarna.
Behöver tid att tillfriskna och rehabiliteras
”Vår erfarenhet som läkare är att en bortre tidsgräns påverkar cancerdrabbade särskilt hårt. Behandlingarna är ofta mycket krävande, långa och påverkar såväl den fysiska som den psykiska hälsan. En person som drabbas av cancer behöver tid och trygghet att kunna tillfriskna och rehabiliteras. Så länge man är sjuk och har nedsatt arbetsförmåga ska man ha rätt till sjukpenning."
Sjukhusläkarna och svensk onkologisk förening uppmanar regeringen att:
– tidsstupstockar är inte förenliga med regeringens ambition om medicinska förutsättningar vid planering av vård – i stället för almanacksgarantier
– omedelbart ta bort förslaget om bortre tidsgräns för cancersjuka och andra med långvariga sjukdomar men för arbetslivet möjlig gynnsam prognos
– inte öka belastningen på en redan hårt pressad sjukvård och sjuka patienter
– lyssna på professionen, vi har djup sakkunskap
Läs hela debattartikeln i sin helhet här.
Sjukhusläkarna är den största yrkesföreningen inom Sveriges läkarförbund. Föreningen har till uppgift att företräda medlemmarnas professionella, sociala och ekonomiska intressen. Sjukhusläkarna organiserar specialistläkare inom sjukhusspecialiteter på sjukhus och i öppen specialistvård, samt läkare som är professorer, docenter och lektorer vid universiteten. Vi har cirka 21 500 medlemmar.