2024-01-29 10:47Nyheter

Debatt: Sjukhusläkarna svarar SKR-presidiet i Altinget

Sjukhusläkarnas ordförande Elin Karlsson. Sjukhusläkarnas ordförande Elin Karlsson

”Det är inte rimligt att regionerna via SKR gång på gång ska få pengar för att leverera vård som de har skyldighet att leverera. Det är inte heller rimligt att de får pengar utan krav på motprestation”, skiver Elin Karlsson, ordförande Sjukhusläkarna, i en replik till SKR's högsta ledning i Altinget den 25/1.

”Anders Henriksson, Leif Sandberg och Peter Danielsson, presidiet i Sveriges kommuner och regioner (SKR), argumenterar i Altinget för att regeringen måste minska krånglet och riva administrativa hinder. Problemet är dock inte riktade statsbidrag eller detaljstyrning utan anledningen till att de behövs. Systemet med regionernas ansvar för sjukvården och alla divergerande politiska styrande nivåer måste ändras.

Sjukhusläkarna, den största yrkesföreningen i Läkarförbundet, ser i likhet med debattörerna hur dagens system med riktade stimulansbidrag inom sjukvårdsområdet innebär ökad administration. Bidragen äts till stor del upp av kostnader för fördelning och uppföljning via ökad administration på inte minst lokal och regional nivå. Men felet är inte statsbidragen i sig, utan systemet i stort.”

Dessutom hänvisar Elin Karlsson till Sjukhusläkarnas yttrande till Vårdansvarskommitén om statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården (SOU 2023:04).

”Sjukhusläkarna ser inga hinder för att regioner kvarstår som utförare av sjukvården, men det politiska och ekonomiska ansvaret bör vara på statlig nivå för att säkerställa en jämlik vård av hög kvalitet. Framtida regioner skulle kunna vara tjänstemannastyrda, med stort inslag av professionsföreträdare, och ha till uppgift att effektuera nationella krav och behov utifrån lokal kännedom och lokala förutsättningar.”

Läs Sjukhusläkarnas replik i sin helhet här: Replik: ”Dagens sjukvårdsorganisation leder till ojämlik vård” - Altinget: Vård och Hälsa

 



Om Sjukhusläkarna

Sjukhusläkarna är den största yrkesföreningen inom Sveriges läkarförbund. Föreningen har till uppgift att företräda medlemmarnas professionella, sociala och ekonomiska intressen. Sjukhusläkarna organiserar specialistläkare inom sjukhusspecialiteter på sjukhus och i öppen specialistvård, samt läkare som är professorer, docenter och lektorer vid universiteten. Vi har cirka 21 000 medlemmar.


Kontaktpersoner

Elin Karlsson
Ordförande
Elin Karlsson