Sjukvårdens styrning, arbetsmiljö och journalsystem. Det var många engagerade diskussioner om aktuella ämnen när företrädare för Sjukhusläkarnas styrelse och lokalavdelningar träffades på årets fullmäktigemöte.
– Nu ska vi kavla upp ärmarna och fortsätta vårt viktiga arbete. Fullmäktigemötet gav otroligt mycket extra energi. Det känns inspirerande, säger Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna.
Närmare 70 deltagare från olika delar av landet möttes under två intensiva dagar på Westmanska palatset i Stockholm.
Under mötesförhandlingarna valdes Jonas Holm till ny förste vice ordförande. Shokoufeh Manouchehrpour (nyval), Mikael Nilsson (nyval) och Lars Rocksén (omval) valdes till styrelseledamöter, medan David Hellsten valdes till ny suppleant.
Styrelsen tackade samtidigt av Sten Östenson, mångårig och mycket omtyckt styrelseledamot.
Flera inbjudna gästtalare gjorde presentationer i aktuella ämnen. Anna Nergårdh, överläkare och specialist i kardiologi och internmedicin, pratade om utredningen om behovsstyrd vård under temat ”En ny vårdgaranti och bättre kontinuitet i specialiserad vård”. Läkarstudenten Linnea Ludvigsson, som förra året fick Sjukhusläkarnas stipendium, presenterade i sin tur arbetet med en studie om aktivitetsbaserade arbetsplatser.
Johan Alvehus, professor i tjänstevetenskap, berättade om sin forskning om hur de högre administratörerna har blivit fler på bekostnad av kärnverksamheten.
– Vi har både under- och överadministrering i offentlig sektor. Samtidigt som man ökar antalet mellanchefer, HR-specialister och verksamhetsutvecklare minskar man antalet personer som jobbar med den verksamhetsnära administrationen. Det innebär att de som arbetar i kärnverksamheten får mer administrativt arbete, säger han.
Här kan du läsa om övriga resultat av mötesförhandlingarna.
Sjukhusläkarna är den största yrkesföreningen i Sveriges läkarförbund. Föreningen har till uppgift att företräda medlemmarnas professionella, sociala och ekonomiska intressen. Sjukhusläkarna organiserar specialistläkare inom sjukhusspecialiteter på sjukhus och i öppen specialistvård, samt läkare som är professorer, docenter och lektorer vid universiteten. Vi har drygt 22 000 medlemmar.