2023-10-20 07:24Nyheter

Sjukhusläkarna: Säkerheten för sjukhus måste garanteras i krig

Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna.Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna. Foto: Stefan Nilsson/pressbild

Det är av största vikt att alla parter garanterar och skyddar sjukhus och andra vårdinrättningar. Det betonar Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna, med anledning av attacken i tisdags mot ett sjukhus i Gaza.

Flera hundra personer dödades i en attack som träffade al-Ahli Arab-sjukhuset i Gaza, enligt rapporter från internationella medier. Läkare utan gränser vittnar om en medicinsk och humanitär katastrof på Gazaremsan. Rapporter från såväl Israel som Palestina beskriver hur mängder av civila dödats eller skadats.

– Skuldfrågan måste givetvis utredas och klargöras när det gäller attacken mot al-Ahli Arab-sjukhuset, men oavsett vilka som står bakom attacken är det helt centralt att stater, mellanstatliga organisationer och hjälporganisationer tillsammans med kraft markerar mot attacker som drabbar sjukhus, säger Elin Karlsson.

– Den här typen av attacker mot sjukhus drabbar oskyldiga civila på ett förkastligt sätt. Det är av största vikt att alla sidor i konflikten garanterar skydd för sjukhus och andra vårdinrättningar, att de inte angriper vårdpersonal och patienter, att sjukvårdsmaterial och förnödenheter får transporteras säkert och att civila skyddas. Internationella lagar och konventioner måste följas.Om Sjukhusläkarna

Sjukhusläkarna är den största yrkesföreningen inom Sveriges läkarförbund. Föreningen har till uppgift att företräda medlemmarnas professionella, sociala och ekonomiska intressen. Sjukhusläkarna organiserar specialistläkare inom sjukhusspecialiteter på sjukhus och i öppen specialistvård, samt läkare som är professorer, docenter och lektorer vid universiteten. Vi har cirka 21 000 medlemmar.


Kontaktpersoner

Elin Karlsson
Ordförande
Elin Karlsson
Adam Öhman
Kommunikationsansvarig (föräldraledig)
Adam Öhman