Läkarförbundet föreslår ett obligatoriskt slutprov för alla som studerat i andra EU/EES-länder. Klarar man inte provet – ingen legitimation. Sjukhusläkarna välkomnar förslaget.
– Vi har länge hävdat behovet av en nationell slutexamination inför legitimation också i den nya läkarutbildningen, säger Ann Hermansson, styrelseledamot i föreningen.
Sjukhusläkarna och Sveriges läkarförbund Student har gemensamt motionerat i frågan upprepade gånger. Hösten 2023 gick motionen om att Läkarförbundet ska verka för en samlad, nationell slutexamen inför legitimation igenom vid förbundets fullmäktigemöte. Då den klassiska AT-tentan försvinner i den nya utbildningsplanen krävs en sådan examen för att kvalitetssäkra utbildningen. Examinationen innebär också en anpassning till strukturen i andra EU/EES-länder och öppnar även möjligheten för en säkrare anpassning av kunskapskraven vid examination av läkare utbildade utanför dessa länder.
– Detta är mycket glädjande. Det handlar om att slå vakt om kvaliteten på utbildningen, och är i förlängningen också ett sätt att slå vakt om patientsäkerheten, säger Ann Hermansson.
Sjukhusläkarna är den största yrkesföreningen inom Sveriges läkarförbund. Föreningen har till uppgift att företräda medlemmarnas professionella, sociala och ekonomiska intressen. Sjukhusläkarna organiserar specialistläkare inom sjukhusspecialiteter på sjukhus och i öppen specialistvård, samt läkare som är professorer, docenter och lektorer vid universiteten. Vi har drygt 22 000 medlemmar.