2025-03-13 16:01Pressmeddelande

Psykiatrikern Marie Åsberg tilldelas Friska sjukvårdspriset

Marie Åsberg (i mitten) får utmärkelsen Friska sjukvårdspriset. Här tillsammans med Karin Filipsson och Elin Karlsson, Sjukhusläkarna. Foto: Björn Qvarfordt. Marie Åsberg (i mitten) får Friska sjukvårdspriset. Karin Filipsson och Elin Karlsson, Sjukhusläkarna, delade ut priset. Foto: Björn Qvarfordt.

Psykiatrikern och psykiatriprofessorn Marie Åsberg myntade och etablerade begreppet utmattningssyndrom. Sjukhusläkarna ger nu Friska sjukvårdspriset till henne och uppmärksammar ett minst sagt inflytelserikt arbete.

– Jag är naturligtvis glad, men också lite rörd. Det känns glädjande och överraskande, säger hon.

I slutet av 1990-talet noterade Marie Åsberg och en kollega en ökning av antalet personer som var sjukskrivna för depressioner, bland kunder hos ett av landets större försäkringsbolag. Symtomen skilde sig från vanlig depression – minnessvårigheter, nedsatt fokus och trötthet dominerade – och många av patienterna såg en tydlig koppling till sin arbetsvardag. Under åren som följde började på Marie Åsbergs förslag begreppet utmattningsdepression användas, och år 2005 accepterades utmattningssyndrom formellt som diagnos.

Hon framhåller att det under lång tid har varit stor skillnad mellan yrkesgrupper som drabbas av utmattningssyndrom. Det är främst personer verksamma i vård, skola och omsorg som blir sjuka.

– Det finns två viktiga bakomliggande orsaker. Den första orsaken är den etiska stress som många känner när det inte finns tid och resurser att göra ett gott arbete. Den andra är lojaliteten till kollegorna. Det är inte de som fuskar som drabbas av utmattningssyndrom, utan de som ställer upp, säger Marie Åsberg.

– Om man hårdrar det spelar bemanning och tid i regel stora roller när anställda drabbas av utmattningssyndrom. Helhetsbilden är givetvis komplex, men om man kokar ner det så är resurserna av stor vikt.

Sjukhusläkarna uppmärksammar också det faktum att Marie Åsberg var en av de kreativa krafterna bakom Erstamodellen och bidrog till pionjärarbetet på Ersta psykiatriska klinik, vars verksamhet var riktad mot specifikt sjukvårdspersonal.

– Det var ett fint arbete som präglades av god kollegialitet. Det fanns en medvetenhet om att vi måste se patientens livssituation i sin helhet, något som är av stor vikt även framåt, säger hon.

Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna:

– Marie Åsbergs arbete har haft en stor betydelse för läkares villkor och arbetsmiljö, ja för alla oss som arbetar inom vården som upplever en orimlig arbetsmiljö. Hennes bidrag till det medicinska fältet är imponerande, säger hon.

Motivering: Friska sjukvårdspriset går till Marie Åsberg för hennes arbete som psykiatriker och psykiatriprofessor med att mynta och etablera begreppet utmattningssyndrom. Med gedigen kunskap och tilltro till evidens och beprövad erfarenhet var Marie Åsberg också en av de kreativa krafterna bakom Erstamodellen, som fokuserar på en individanpassad behandling utifrån patientens hela livssituation, och bidrog till pionjärarbetet på Ersta psykiatriska klinik och dess fokus på patienter som arbetar inom sjukvården.



Om Sjukhusläkarna

Sjukhusläkarna är den största yrkesföreningen i Sveriges läkarförbund. Föreningen har till uppgift att företräda medlemmarnas professionella, sociala och ekonomiska intressen. Sjukhusläkarna organiserar specialistläkare inom sjukhusspecialiteter på sjukhus och i öppen specialistvård, samt läkare som är professorer, docenter och lektorer vid universiteten. Vi har drygt 22 000 medlemmar.


Kontaktpersoner

Adam Bobacken Öhman
Kommunikationsansvarig
Adam Bobacken Öhman
Elin Karlsson
Ordförande
Elin Karlsson