2023-03-16 15:45Pressmeddelande

Läkare slog larm om meningslöst arbete – får priset Årets visslare

Sten Jacobsson, vårdenhetsöverläkare på Skaraborgs sjukhus i Skövde, var på plats och tog emot priset. Foto: Jannis PolitidisSten Jacobsson, vårdenhetsöverläkare på Skaraborgs sjukhus i Skövde, var på plats och tog emot priset. Här tillsammans med Elin Karlsson, Sjukhusläkarna. Foto: Jannis Politidis

Sex vårdenhetsöverläkare i Västra Götalandsregionen slog i början av året larm om mängden icke patientnära administration och krävde att regionen i kommande besparingstider skär ner på sitt luftslott av meningslös verksamhet, i stället för att dra ner på sjukvården. Nu får debattörerna Sjukhusläkarnas utmärkelse Årets visslare.

– Det känns fantastiskt roligt att få priset. Sådant som rör problemen med den icke vårdnära administrationen är både krångligt och lite tråkigt. Det är inte helt självklart hur man kan lyfta det, och då är det särskilt roligt när frågan uppmärksammas, säger en av pristagarna Sten Jacobsson, vårdenhetsöverläkare på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

Han får priset tillsammans med kollegorna Tamas Greger, Hrefna Grimsdottir, Gerhard Johansson, Jessica Wettergren och Jonas Klang.

Läkarna slog larm i en debattartikel i Göteborgs-Posten som har fått stor spridning, inte minst i sociala medier. I artikeln visar de hur byråkratin inom Västra Götalandsregionen har blivit ett hål, som slukar skattepengar på bekostnad av kärnverksamheterna.

Administratörer som inte jobbar patientnära har till stor del anställts i stället för vårdpersonal. Följden har blivit att färre anställda än tidigare ska erbjuda medborgarna en sjukvård av hög kvalitet, men också att vården i allt högre grad måste förhålla sig till onödiga policydokument och utvärderingar som administrationen producerar.

– Vi står inför den största besparingen sedan jag började jobba och det är av yttersta vikt att man fattar kloka beslut. Vi kan inte fortsätta att låta fluffiga projekt ta resurser från patienterna, säger Sten Jacobsson.

Han får medhåll från pristagaren Jonas Klang, som till vardags också arbetar som vårdenhetsöverläkare på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

– Priset är en bekräftelse. Jag bar länge på en känsla av att något i systemet är trasigt, men när jag pratade med andra fick jag ofta svaret att ”det är som det är”. Nu ska vi fortsätta arbetet med att försöka få till en förändring, säger han.

Elin Karlsson, ordförande för Sjukhusläkarna, framhåller att föreningen länge har drivit frågan om att minska regionernas administrativa överbyggnad och att sjukvårdens kärnverksamhet i stället ska få mer resurser.

– Årets visslare har med ett imponerande driv och mod slagit larm om den ohälsosamma obalansen mellan administration och kärnverksamheter i Västra Götalandsregionen, och på så sätt riktat nytt ljus mot denna viktiga fråga, säger hon.

Motiveringen lyder: Årets visslare tilldelas vårdenhetsöverläkarna Tamas Greger, Hrefna Grimsdottir, Sten Jacobsson, Gerhard Johansson, Jonas Klang och Jessica Wettergren för att de på ett modigt och initierat sätt slagit larm om och illustrerat hur mängden icke patientnära administration – detta ”luftslott av meningslös verksamhet, LMV” – i Västra Götalandsregionen har vuxit på bekostnad av kärnverksamheterna, och vilka allvarliga konsekvenser detta har fått. Med hjälp av offentliga handlingar och väl underbyggda argument har läkarna på ett föredömligt sätt tagit strid för att regionen ska skära ner på fluffiga projekt och satsa på sjukvården för patienternas skull.  

Sjukhusläkarna har delat ut Årets visslare sedan år 2008. Priset går till en eller flera personer som har stått upp för demokrati och yttrandefrihet i vården till gagn för patienter och läkare.



Om Sjukhusläkarna

Sjukhusläkarna är den största yrkesföreningen inom Sveriges läkarförbund med uppgift att främja hälso- och sjukvårdens utveckling, den medicinska undervisningen och forskningen samt att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen. Vi organiserar specialistläkare inom sjukhusspecialiteter på sjukhus och i öppen specialistvård, liksom professorer, docenter och högskolelektorer vid universiteten. Vi har cirka 21 000 medlemmar.


Kontaktpersoner

Adam Öhman
Kommunikationsansvarig (föräldraledig)
Adam Öhman