2024-11-21 12:31Pressmeddelande

Visselblåsande anställd vann i HD - avgörande för rätten att larma om missförhållanden

Sjukhusläkarnas ordförande Elin Karlsson kommenterar att visselblåsande anställd vann i HD när hon använde sitt meddelarskydd under pandemin.  ”Den här domen är oerhört viktig och visar tydligt på rätten att larma vid missförhållanden och brister”, säger Sjukhusläkarnas ordförande Elin Karlsson.

Även medarbetare i privat vårdbolag har laglig rätt att larma till media om missförhållanden och därigenom använda sig av meddelarfriheten. Det slog Högsta domstolen fast i går. ”Den här domen är oerhört viktig och visar tydligt på rätten att larma vid missförhållanden och brister”, säger Sjukhusläkarnas ordförande Elin Karlsson.

Under pandemin berättade vårdbiträdet Stine Christophersen för media om brister i äldreomsorgen och fick en skarp varning av sina chefer. Nu står det klart att hon gjorde rätt som använde sig av sin meddelarfrihet. De två företrädarna för företaget döms för brott mot lagen om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter. 

Visslare bör behandlas som hjältar

– Det är viktigt att stå upp för rätten att larma. De som visslar och påtalar brister bör behandlas som hjältar och inte behöva kämpa i rätten, säger Sjukhusläkarnas ordförande Elin Karlsson. 

Läkaren Wojciech Skup är exempel på en medarbetare som på ett föredömligt sätt har använt sin yttrandefrihet och meddelarfrihet för att tydliggöra hur det nya journalsystemet Millenium påverkade arbetsmiljö och patientsäkerhet. När journalsystemet nyligen infördes på Södra Älvsborgs sjukhus höjde han under en presskonferens rösten och berättade om problemen personalen upplevt, trots att både facket och medarbetare var portade från pressträffen. I anonyma kommentarer till lokala tidningsartiklar kunde man läsa att höga chefer påtalat att anställda inte skall prata med pressen – stämmer det är det mycket allvarligt och inte förenligt med svensk lagstiftning om meddelarfrihet.

Allt fler vittnesmål om repressalier

– Vi får allt fler vittnesmål från kollegor om hur man drabbas av repressalier när man berättar om brister i verksamheten. Vi ser också hur kollegor av och till väljer att vara anonyma när de intervjuas av vår tidning Sjukhusläkaren. Det är otroligt allvarligt och ett hot mot meddelarfriheten liksom mot patientsäkerheten när oro för repressalier påverkar yttrandefriheten och meddelarfriheten, säger Elin Karlsson.

Att visslare drabbas av oacceptabla repressalier är inget nytt och något Sjukhusläkarna länge har verkat för att förändra. 2008 inrättade Sjukhusläkarnas priset Årets visslare. Priset ska gå till en person som stått upp för demokrati och yttrandefrihet i vården till gagn för patienter och läkare. 2024 års pris gick till sjukhusläkaren Beata Oscarsson.

Sjukhusläkarna tar tacksamt emot nomineringar till visslarpristagare på mejladressen: kansli.sjukhuslakarna@slf.se

Länkar:

Sjukhusläkarnas pris 'Årets visslare*

Pressmeddelande från Högsta domstolen 241120

Resultat från arbetsplatsenkät för läkare på Karolinska sjukhuset våren 2024: Tystnadskultur



Om Sjukhusläkarna

Sjukhusläkarna är den största yrkesföreningen inom Sveriges läkarförbund. Föreningen har till uppgift att företräda medlemmarnas professionella, sociala och ekonomiska intressen. Sjukhusläkarna organiserar specialistläkare inom sjukhusspecialiteter på sjukhus och i öppen specialistvård, samt läkare som är professorer, docenter och lektorer vid universiteten. Vi har cirka 21 500 medlemmar.


Kontaktpersoner

Elin Karlsson
Ordförande
Elin Karlsson
Elin Sundin
Kommunikationsansvarig
Elin Sundin