2024-10-16 06:56Pressmeddelande

Gemensamt läkarupprop: Uppgiftsväxling måste utgå från patienternas och vårdens behov - inte ekonomi

Sjukhusläkarnas ordförande Elin Karlsson står bakom ett gemensamt upprop om att uppgiftsväxling i vården måste utgå från patienternas och vårdens behov, inte ekonomi.Sjukhusläkarnas ordförande Elin Karlsson står bakom ett gemensamt upprop om att uppgiftsväxling i vården måste utgå från patienternas och vårdens behov, inte ekonomi.

Uppgiftsväxling ska leda till likvärdig eller bättre behandling och patientsäkerhet. Dessutom ska uppgiftsväxling som inkluderar medicinsk bedömning innefatta ansvar, skriver de yrkesföreningar som har antagit ett gemensamt ställningstagande.  

 – Vi har tillsammans gjort en checklista för vad man som arbetsgivare bör tänka på när arbetsuppgifter byter yrkesutövare, säger Elin Karlsson ordförande Sjukhusläkarna.

Läkarförbundets yrkesföreningar har på Sjukhusläkarnas initiativ gemensamt antagit ett ställningstagande med nio punkter som ska vara vägledande vid uppgiftsväxling från läkare till annan vårdpersonal och från annan vårdpersonal till läkare. 

Uppgiftsväxling sker inom alla delar av sjukvården. Det kan vara en viktig del av utvecklingen, men i tider av underfinansierade verksamheter, personalbrist och ökad belastning ser vi hur man paradoxalt använder den dyraste resursen till det mest basala. Exempelvis utför läkare, som innehar den högsta medicinska kompetensen, alltmer administrativt rutinarbete, medan andra yrkesgrupper i allt högre utsträckning utför patientrelaterade uppgifter. Vi ser också hur andra vill ta över fragment utan helhetsansvar - exempelvis viss läkemedelsförskrivning, men där man glömmer att läkemedel interagerar och att läkarkompetens krävs för att kunna ge en säker läkemedelsbehandling. Uppgiftsväxling har blivit en kortsiktig lösning på akuta problem, eller används som en karriärmöjlighet. 

– Det är viktigt att vi använder våra befintliga resurser på bästa sätt med patientnytta i fokus. Uppgiftsväxling som sker strukturerat och av rätt anledning kan leda till ett effektivare resursutnyttjande och skapa en acceptabel arbetsbelastning. Målet måste vara att optimera arbetsuppgifterna i sjukvården på ett organiserat sätt med läkare i spetsen, säger Elin Karlsson ordförande Sjukhusläkarna.

Detta är en utveckling som sker även i övriga nordiska länder och därför antog Sjukhusläkarna tillsammans med överläkarföreningarna i Danmark, Norge och Finland förra året ett gemensamt ställningstagande.

Det här är yrkesföreningarnas gemensamma ställningstagande:

  • Uppgiftsväxling ska styras av patientnytta och hög kvalitet, och inte av ekonomi eller personalbrist.
  • Uppgiftsväxling ska leda till likvärdig eller bättre behandling och patientsäkerhet.
  • Uppgiftsväxling som inkluderar medicinsk bedömning måste innefatta ansvar. Uppgiftsväxlingen ska godkännas av läkare.
  • Uppgiftsväxling ska ske genom att uppgifter och resultatområden definieras tydligt.
  • Uppgiftsväxling kräver relevant övervakning, utvärdering och kvalitetskontroll.
  • Personal som arbetar med nya uppgifter måste få tillräckligt med tid för utbildning.
  • Uppgiftsväxling från läkare till annan personal ska minska den totala arbetsbelastningen för läkaren.
  • Uppgiftsväxling får inte störa läkarnas möjligheter att utbilda och fortbilda sig.
  • Det ska alltid vara tydligt gentemot patienten vilken yrkeskompetens vårdpersonalen har.

Följande av Läkarförbundets yrkesföreningar står bakom principerna om uppgiftsväxling:

Sjukhusläkarna, Sylf, Företagsläkarna, Svenska Privatläkarföreningen, DLF, Industriläkarföreningen och Chefsföreningen

Läs ställningstagandet i sin helhet här. 

 



Om Sjukhusläkarna

Sjukhusläkarna är den största yrkesföreningen inom Sveriges läkarförbund. Föreningen har till uppgift att företräda medlemmarnas professionella, sociala och ekonomiska intressen. Sjukhusläkarna organiserar specialistläkare inom sjukhusspecialiteter på sjukhus och i öppen specialistvård, samt läkare som är professorer, docenter och lektorer vid universiteten. Vi har cirka 21 500 medlemmar.